What's New?  Uudised

Maailma esietendus Eesti Naiskoori poolt Lakewoodis

Aivars Kalninsi “Looja, me kiidame Sind” maailma esietendusena 

Advendiaja teisel pühapäeval, 9. detsembril, toimus ajalooline kontsertetendus New Yorgi Eesti Naiskoori poolt Lakewoodi eesti kirikus, kus esietendusele tuli lätlasest helilooja Aivars Kalnins’I helitöö “Looja, me kiidame Sind”. Koori juhatas Andrejs Jansons, koori kauaaegne juht ja muusikadirektor. Kontsert toimus Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kiriku Lakewoodi Pühavaimu koguduse jõulukuu advendiaja teise pühapäeva teenistusel, kus teenis vaimulikuna koguduse õpetaja, praost Thomas Vaga ja orelil Maria Star Zumpano.

Vaskul:  New Yorgi Eesti Naiskoor laulmas.

Jumalateenistus algas oreli algusmänguga R.S. Wiliamsi “It came Upon the Midnight Clear” Maria Star Zumpano poolt. Pärast õpetaja algussalme, esitas Naiskoor Konstantin Türnpu “Sanctuse”, millele järgnes koheselt Helen Tobias Duesbergi lühikantaat “Jeesuse sünni ettekuulutus” ning “Ma tulen taevast ülevalt” Helen Tobias Duesbergi seades. Laul kolas kaunilt. Nüanssid fortest pianopianissimoni olid suurepäraselt esitatud ja koori hiilgavalt selge diktsiooniga ka sõnad ja laulude sõnum hästi kuuldav. Solistina koor kauaaegne solist sopran Tiia McGovern.

new york naiskoor

Maaima esietendusega esitas koor läti helilooja Aivars Kalnins’I helitöö “Looja, me kiidame Sind”, ilus, harras, pühalik tänu Loojale ja Issandale. Alo Põldmäe “Täht oled Sa” järgnes. Järgnesid kaunid jõululaulud Lea Gabrieli ja Tiina Kiilaspea “On vaikne jõuluöö”, JUhan TamverkI “Jõulurahu” ja Urmas Sisaski “Jõulupalve”. Kontsert lopes Wolfgang Amadeus Mozarti tuntud helitööga “Ave Verum Corpus” ja meeli ülendavalt Urmas Sisaki “Auväärne haldaja” U. Reinsoo seades.

Lauljate hääled kõlasid ilusas tasakaalus, diktsioon oli suurepärane ja koor jälgis oma juhi väikseimadki soove sõnakuulelikult. Koor alustab igat harjutust 20 minutit kestva häälte lahti laulmisega ja hääleharjutustega, märkis üks lauljatest, andes täie tunnustuse oma koorijuhile.

Teenistusele oli tuldud kaugelt. Mitmed kooriliikmed oli olnud jalgel juba kella neljast peale, et kella 9 alganud kooriharjutusel kohal olla. Pühapäevane liiklus Manhattanil on aeglane, sest nii rongid kui ka bussid sõidavad nii vara pühapäeva hommikul vaid harva. Koori esinaine on Eha Brownell, koori abijuht on Mall Kiil, kes oli teenis ka klaveril lauludes, kus oli laulusaade ettenähtud. Muidu laulis koor enamad laulud ilma saadeta. New Yorgi Eesti Naiskoor on ainuke eesti naiskoor Ühendriikides ja väärib erilist tähelepanu ja kiitust koos oma juhatajaga.

Koori juhatas Andrejs Jansons

Kirik oli ilus. Altaril valged roosid Endel Reinpõllu mälestuseks, keda aibkaasa Selma sel teenistusel mälestas.Jutluse tekstiks oli Markuse evangeeliumist peatükk 10 salmid 13 kuni 16, milles Jeesus kutsub lapsi oma juurde. “Laske lapsukesed minu juurde tulla, ärge keelake neid mitte, sest niisuguste päralt on Jumala riik.” Jeesus kutsub oma juurde kõiki lapsi ilma tingimusteta, aga ka samas kutsub Jeesus oma juurde kõiki inimesi, avatud meelega, lapse Jumalat usaldava meelega, jutlustas õpetaja.

Andrejs Jansons

“Tõesti, ma ütlen teile, kes Jumala riiki vastu ei võta nagu lapsuke, see ei pääse sinna sisse,” rõhutas Jeesus oma jüngritele ja rõhutab seda ka meile täna, ütles õpetaja. Kandelaabrid oli süüdatud piduliku kontserdi ja naiskoori esinemise auks. Kogudus jäi ülimalt rahule koori poolt toodud muusikalise külakosti eest ja kellelgi polnud kahju, et ta oli jumalateenistusele kohale tulnud, isegi kaugemalt. Jumalateenistuse lõpetas organist N. Gade “Christmas Bells” helidega.

Airi Vaga

Address

607 East 7th Street
Lakewood NJ 08701

KOGUDUSE ÕPETAJA
Thomas Vaga piiskop electus
thomasvaga@verizon.net
Telefon-mobiil:  732-245-2584
Telefon-kodus:  732-363-0532
Katselei/office:  732-370-8317

KOGUDUSE ESIMEES
Kenneth Ling, Chairman
Telefon-kodus:  732-363-2458


©  2011 - 2023 E.E.L.K. Lakewoodi Pühavaimu Kogudus / The Holy Ghost Estonian Evangelical Lutheran Church.   All Rights Reserved
The images, backgrounds, and text are used with permission and are copyrighted by the image providers.  

Made with ‌

HTML Code Generator